Vršački venac

Time passed:
3
3
4
4
9
9
Dana
1
1
9
9
Sat
4
4
0
0
Minuta
1
1
0
0
Sekundi

 

           Web-Argentina Web-Ceska Web-Grcka Web-Kina Web-Kolumbija Web-Portoriko Web-Portugalija Web-Rumunija Web-Srbija Kompas35px

Učesnici 2017.

Web-Argentina

Plesna akademija i internacionalno društvo „Desde el Alma“, San Luis, Argentina

Plesna akademija i internacionalno društvo „Desde el Alma“ („Iz duše“) nastala je 11. aprila 2011. godine. Osnivač i sadašnja direktorka je profesorka plesa i folklornih nauka, Funes Veronika Beatris u pratnji rukovodioca, profesora narodnih plesova, Nelsona Emanuela Gomesa. Danas Institucija broji više od 70 polazika u različitim kategorijama, dečijim, omladinskim, seniorskim i starijim. Društvo „Desde el Alma“ se sastoji od 16 profesionalnih igrača u seniorskoj kategoriji (između 18 i 35 godina) koji kontinuirano predstavljaju Instituciju unutar i izvan pokrajine i zemlje. U sastavu su takođe, dva tehničara, jedan za zvuk, a drugi za sliku i audio-vizuelne efekte, kao i uspešni muzičari iz regije koje Društvo bira za svaki projekat. Tokom ovih 6 godina učestvovali su na brojnim festivalima, nacionalnim i internacionalnim, revijalnog i takmičarskog karaktera, i dobijali nagrade i priznanja na svakom predstavljanju. WebArgentinaCilj Društva je širenje, jačanje, promocija i predstavljanje argentinske kulture, posebno regije Kujana i pokrajine San Luis, koja je vrlo bogata i raznolika u muzičkim ritmovima, plesovima, običajima, hrani, instrumentima itd. Opisuju je kao „jedinstvenu u svetu“ jer je nastala iz starih, autohtonih kultura kao i evropskih uticaja i pretvorila se u jednu autentičnu i karakterističnu mešavinu. Društvo „Iz duše“ predstavlja sve regije Argentine kroz muziku i narodne plesove, različitih stilova, tradicionalne i stilizovane, kroz zvuke ćakarera, kueka, zamba, malamba, tonada, tanga i milonga koji su najzastupljeniji u programu Društva.

 

 

 

Web-Ceska

Moravski folklorni ansambl „Ševčik“, Ostrava, Republika Češka

Moravsko folklorni ansambl „Ševčik“ predstavlja izvor tradicije i kulture u regionu. Osnovan je 1950. godine. Savremeni repertoar najvećim delom čine istorijske pesme, plesovi i narodni običaji iz oblasti Češke pod nazivom Južna Valakija. Ansambl sarađuje sa grupom koja svira cimbalo ÚSMĚV. Ova grupa izvodi muziku iz različitih regiona Republike Češke kao što su Valakija, Lakija i Šlezija, ali takođe obuhvata slovački, mađarski, rumunski i romski tradicionalni folklor.WebCeska Tokom svog dugogodišnjeg postojanja ansambl je učestvovao na mnogim domaćim i stranim festivalima poput poznatih čeških festivala folklora u Rožnovu, Stražnicama i Liptalu kao i na festivalima u Mađarskoj, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Austriji, Slovačkoj, Poljskoj, Danskoj, Francuskoj, Portugalu, Belgiji, Italiji, Japanu, Kanadi i Tajvanu. Fokus aktivnosti ansambla nije samo na poboljšanju nastupa njegovih članova već i na pokušaju da svojoj publici prenesu lepotu folklorne umetnosti i tradicije.

 

 

 

Web-Kina

Plesni tim „Sweetsource“, Kina

Plesna grupa „Sweetsource“ osnovana je od strane Društvenog centra, u gradu Qingcun, oblast Fengxian. Čine je vešti i talentovani plesači iz svih delova oblasti Fengxian. Od svog osnivanja, grupa je aktivno učestvovala u kulturnim dešavanjima. Sa svojim „jedinstvenim nacionalnim karakteristikama”, članovi tima često su pozivani da nastupaju kao gosti na događanjima svih nivoa u Šangaju. Jedno od remek-dela grupe zove se „Lian Xiang“ ili „Lotos ples“, i veština je koja je prepoznata kao nematerijalna kulturna baština u Šangaju. WebKina Plesna grupa „Sweetsource“ poznata je kao „narodno plesno blago” i predstavlja folklornu umetnost koja kombinuje ples i sport. „Lian Xiang“ repertoar grupe - „Nacionalna lepota i nebeski miris”, „Lotos i ljubav”, „Zvuk lotosa” i neki drugi plesovi, osvojio je nagrade na istaknutim događanjima, tokom kojih su članovi tima predstavili osnovu plesa do njegovih ekstremnih oblika. Pored toga, grupa je veoma uspešna u izvođenju lokalnih plesova. Jedan od njih je Yangge ples, koji je izabran za jednu od najranijih nematerijalnih kulturnih baština u Kini. Ples je rezultat vrednog rada tima pri adaptaciji i inovaciji, što doprinosi novim plesnim elementima zajedno sa originalnim karakeristikama i daje novu draž ovoj umetnosti

 

 

 

Web-Kolumbija

Balet Folclorico de Casanare, Kolumbija

Balet Folclorico de Casanare je neprofitna organizacija koja ima veliki udeo u očuvanju kulturnog nasleđa Kolumbije. Njihov krajnji cilj je isticanje nematerijalnog bogatstva ove zemlje kauboja.Organizacija je osnovana 2008. godine i od tada su učestvovali na mnogim međunarodnim festivalima u Evropi (Italija, Francuska, Slovenija, Mađarska) i Kini (Peking, Luoyang i Yuncheng). Balet Folclorico de Casanare promoviše jedan od najznačajnijih festivala u Kolumbiji „El Yopo“. WebKolumbijaTakođe su učestvovali u folklornom skupu „Ples i muzika“. Njihovi plesači pohađaju akademiju koja se smatra najtradicionalnijom školom umetnosti u zemlji, koja se kontinuirano bavi proučavanjem tradicije i umetnosti istočne strane Kolumbije. Balet Folclorico de Casanare, kao program proširenja kolumbijskog folklora, osim izvođenja glavnih plesova iz zemlje kauboja Kolumbije (istočna strana), sa tradicionalnim „Joropo“ (najistaknutijim plesom u regiji, koji predstavlja težak posao sa konjima, kravama i poljoprivredom u toj oblasti), takođe predstavlja i karipsku obalu Kolumbije sa tradicionalnim plesovima „Cumbia“ i „Mapale“, i centralnu oblast zemlje kroz plesne tačke „Bambuco“, „Pasillo“ i tradicionalni autohtoni komemorativni ples- „Etnografski ples“.

 

 

 

Web-Portoriko

Organizacija za kulturu i edukaciju ,,Gíbaro de Puerto Rico”, San Huan, Portoriko

,,Gíbaro de Puerto Rico” je neprofitna kulturna i edukativna organizacija, osnovana u septembru 1973. godine od strane uspešne portorikanske koreografkinje i plesačice Marie Tereze Mirande i dr Franciska Lopeza Kruza. Odobrena je od strane Instituta za portorikansku kulturu, Ministrastva za obrazovanje i Udruženja za turizam Portorika. ,,Gíbaro de Puerto Rico” profesionalno nastupa kontinuirano obavljajući svoju misiju u obrazovnoj i umjetničkoj formi, uz pomoć različitih strategija kao što su: umetnički programi, scenske predstave, interaktivne radionice, ilustrovane konferencije, časovi i edukativni razgovori. Organizacija ima jedan od najozbiljijih repertoara koji predstavlja svakodnevni život autohtonog stanovništva. WebPortorikoDa bi se steklo neophodno znanje o kulturnom nasleđu i bilo predstavljeno u izvornom obliku, čuvajući autentičnost svog folklora, organizacija vrši književna i istorijska proučavanja i sarađuje sa zajednicama. Svrha društva ,,Gíbaro de Puerto Rico” je da promoviše, održava i zaštiti folklornu baštinu Portorika putem nastupa uživo koji čine plesne koreografije, tradicionalna muzika i umetnički prikazi svakodnevnih životnih aktivnosti. Svaki od nastupa umetničkog društva ,,Gíbaro de Puerto Rico” je više od uspešne predstave, to je proslava i reafirmacija portorikanske kulture. Udruženje je postalo jedno od najvećih eksponenata muzičke tradicije i primilo je važne nagrade koje potvrđuju konstantnu izvrsnost rada.

 

 


Web-Portugalija  

Folklorna grupa „Viana do Castelo“, Portugal

Folklorna grupa „Viana do Castelo“ nastala je 1976. godine, u srcu grada koji je poznat kao prestonica folklora u Portugalu. Počeli su kao mala grupa učenika i nastavnika iz stare Tehničke škole, boreći se da očuvaju jedinstveno folklorno nasleđe svog regiona, koje je bilo ugroženo brzim promenama u svetu 70-tih godina. Uskoro su stekli vodeću ulogu, zahvaljujući raznovrsnosti kostima koje koriste na nastupima, što na istoj sceni okuplja tradicije iz različitih regija oblasti Vijane. WebPortugalRaznolik repertoar je odraz geografskog položaja - od prelepe doline reke Lime koja se uliva u Atlantik, do malih planinskih sela Serra d'Arga. Repertoar buhvata mnoštvo plesova i pesama, sakupljenih i sačuvanih tokom perioda od 40 godina koje nas šalju na putovanje kroz vreme, do drevnih tradicija Vijane. Folklorna grupa „Viana do Castelo“ se smatra jednim od najistaknutijih predstavnika folklora Vijane zbog raznolikosti kostima i plesova. Međutim, njihova baština je mnogo više od kostima i instrumenata. Najvažnije je sećanje na ljude i tradiciju koju folklorna grupa „Viana do Castelo“ ponosno predstavlja na na svakoj pozornici na kojoj nastupa.

 

 

 

RMNA0001  

Folklorni ansambl „Timišul“, Temišvar, Rumunija

Osnovan 1968. godine, folklorni ansambl „Timišul“ se konstantno razvija i izuzetno je uspešan i priznat, kako na domaćem, tako i na internacionalnom nivou. Osvajač brojnih nagrada i prisutan na većini značajnih festivala, ansambl „Timišul“ je oduvek smatran za jednu od najboljih umetničkin trupa svoje vrste. WebRumunijaAktivnosti ansambla ne cene samo stručnjaci ove oblasti, već i publika, zahvaljujući raznim nastupima na lokalnim i nacionalnim TV stanicama. Na međunarodnom nivou, „Timišul“ je učestvovao na mnogim festivalima u Engleskoj, Belgiji, Bugarskoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Iraku, Nemačkoj, Luksemburgu, Italiji, Makedoniji, Moldaviji, Poljskoj, Holandiji, Srbiji, Sloveniji, Španiji, Mađarskoj, Turskoj, Kanadi i SAD. Posebno su vredni pomena nastupi na Karnevalu u Nici, Francuska, i Karnevalu u Veneciji, Italija. Svojim najvećim uspesima smatraju umetničke turneje u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Kanadi i SAD-u. Repertoar ansambla je veoma širok. Uklučuje pesme, više od 20 plesova i razne običaje iz Rumunije (Božićne pesme) i karnevalske nastupe pod maskama.


 

SERB0001  

Folklorni ansambl „Đido“, Bogatić, Srbija

 

Folklorni ansambl „Đido“ deluje u sastavu Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, ustanove kulture čiji je osnivač opština Bogatić. Nastavljač je tradicije Kulturno-umetničkog društva „Janko Veselinović“ osnovanog 1950. godine, a od 1995. godine deluje pod imenom „Đido“, po naslovu Jankovog istoimenog komada sa pesmom i igrom.WebDjido Zasnivajući svoj program kako na tradicionalnim, tako i na visoko stilizovanim oblicima narodne umetnosti, „Đido“ nastoji da igru, pesmu, nošnju i običaje sačuva od zaborava, poklanjajući posebnu pažnju scenskom prezentovanju programa. U sastavu ansambla je i pevačka grupa, šest dečjih ansambala, pripremni ansambl, ansambl veterana i narodni orkestar. Program ansambla zasnovan je na koreografijama eminentnih koreografa i umetnika, kao što su: Dobrivoje Putnik, Dragomir Vuković, Branko Marković, Bora Talevski, i drugi. Umetnički rukovodilac ansambla je Miloš Simić, a šef narodnog orkestra je Zoran Puzić.

 

 

 

SERB0001  

KUD „Sevojno“, Užice, Srbija

Kulturno umetničko društvo „Valjaonice Bakra a.d i Valjaonice Aluminijuma Impol Seval a.d“ Sevojno osnovano je 1954. godine. Od tada su mnoge generacije zavolele svu lepotu, igru, pesmu i druženje. Društvo je godinama okupljalo mnoštvo članova koji su radili u više sekcija, ali se folklorna sekcija, tokom vremena, svojim radom i uspesima, izdvojila i izrasla u današnji ansambl narodnih igara i pesama. Kulturno umetničko društvo „Sevojno“ već je decenijama među najboljima u Srbiji. WebSevojnoBrojna gostovanja na festivalima širom sveta, zapažene nagrade i priznanja potvrda su kvaliteta rada sa generacijama mladih zaljubljenika u narodnu igru i pesmu. Tokom proteklih godina, učestvujući na elitnim festivalima širom zemlje i inostranstva i osvajajući najveće nagrade i najznačajnija priznanja, ansambl se nametnuo svojim izvođačkim sposobnostima, kvalitetom repertoara, kao i originalnošću i lepotom kostima. U nastojanju da narodne igre, pesme i običaje što vernije sačuva, ansambl neguje prvenstveno tradiciju svoga kraja, ali i isto tako i igre, pesme i običaje cele Srbije i šire. Misija Kulturno Umetničkog Društva „Sevojno“ jeste upravo da sakuplja i obrađuje naše narodno igračko, pevačko i muzičko stvaralaštvo. Ovo stvaralaštvo podrazumeva vrhunsko umetničko i stručno bavljenje svim komponentama koje čine celinu u folkloru a koje, svaka za sebe, čini posebnu vrstu umetnosti. Upravo sva ta stvaralaštva umetnički ravnopravno su zastupljena u pripremi i izvođenju programa Kulturno umetničkog društva „Sevojno“.

 

 

SERB0001  

GKUD „Laza Nančić – Vršački vinogradi“, Vršac, Srbija

Gotovo čitav vek generacije članova Gradskog kulturno umetničkog društva „Laza Nančić -Vršački Vinogradi“, kroz igru i pesmu neguju narodno stvaralaštvo.WebLaza Društvo je osnovano 1919. godine i kroz dugu istoriju više puta menjalo je naziv, ali uvek sa istim ciljem, da se očuva izuzetno bogata narodna tradicija. Od 2000-te godine društvo nosi naziv „Laza Nančić“, a od 2017. godine, nakon potpisivanja ugovora o poslovno tehničkoj saradnji sa kompanijom „Swisslion“, sa ponosom svom nazivu dodaju i ime fabrike vina „Vršački Vinogradi“. Ovo će za društvo, u njegovoj budućnosti, značiti mnogo i omogućiti mu da se razvija i još više napreduje. GKUD „Laza Nančić – Vršački vinogradi“ broji oko 300 članova podeljenih u tri sekcije: igračku, pevačku i orkestarsku. Plasirano je među deset najboljih ansambala Srbije i dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

 

 

SERB0001 

KUD Grozd, Vršac, Srbija

Kulturno umetničko društvo “Grozd”, osnovano je 1988. godine. Broji blizu 200 članova, WebGrozdkoji su raspoređeni u dva dečija, jedan omladinski i jedan izvođački ansambl, te orkestar KUD-a. Učesnici su više domaćih i međunarodnih festivala i dobitnici više značajnih nagrada. Koreograf: Jelena Štetić, Muzički aražman: prof. Nataša Milosavljević

VIŠE IZ OVE KATEGORIJE:
Opšta pravila »
Vi ste ovde: Home Učesnici
OpstinaVrsac KulturniCentarBeograda PortalKultureVojvodine StudenskiKulturniCentar SKCNis VojvodinaOnline Alifka
BelogradoCervantes InstitutFrancais MuzejSavremeneUmetnostiVojvodine PrirodnjackiMuzejBeograd Oklagija BancaIntesa